Szaloncukor
2005.12.08. 12:24
Az édesipari üzemek a forgalom jelentõs növekedésével számolhatnak a karácsonyi ünnepek eljövetelével. Hazánkban például ilyenkor hét-nyolcmillió kilónyi szaloncukor fogy évente.
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint „a szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, meghatározott szemnagyságú élelmiszer-készítmény, amelyet két végén rojtozott selyempapírba és színes fóliába, szemenként, pillangósan csomagolnak." A szaloncukorra büszkék vagyunk, becsben tartjuk, hiszen magyar eredetû és jellegzetesen magyar édesség. Magyarországon elõször 1824-ben állítottak karácsonyfát, s késõbb díszítésként Jókai kifejezésével élve „szalonczukkedlit" aggattak rá. A szaloncukor a több, mint másfél évszázados múltjával mégis a két világháború között lett keresett édesség, gazdasági tekintetben a felívelést az ipari gyártás hozta meg. Az ötvenes évektõl évtizedekig a fondant volt a közkedvelt nálunk, majd egyre több új ízzel kísérleteztek. Ma nemcsak az árubõség és a széles választék jellemzi az édesipart, hanem a fogyasztókért vívott kemény verseny is. A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint 80–90 milliárd forint értékû szaloncukor kerül ki az üzemekbõl, amibõl itthon 7-8 millió kilogram körüli mennyiség fogy. Jelenleg a Sweet Point van az elsõ helyen a szaloncukor gyártásában közel 50 százalékos részesedésével. A cég 1994-ben kezdett szaloncukrot gyártani, akkor lépett a piacra „angyalkás" csomagolású termékeivel. Ezzel a termékével azóta is az élen áll a tavalyi itthoni 3200 tonnás eladási mennyiségével. A Sweet Point, a Stollwerck valamint a Candy Magyarország Kft. együtt a mai szaloncukorpiac több mint 90 százalékát uralja. A gyártók között a minõségi verseny sokkal szembetûnõbb a mennyiséginél.Mivel a szaloncukorvásár csak ilyenkor, karácsonykor van, szinte az ára nem is számít,csak az, hogy legyen kiváló minõségû. Az egyedi gyártásnál a kézmunka, a jól hangzó név és a különleges, finom ízek egyre keresettebbek. A szakemberek szerint a tradíció is fontos. A már régóta vezetõ szerepet betöltõ zselés szaloncukor évrõl évre a vezetõ helyek egyikén áll. Ezt követik a vegyes ízesítésû szaloncukorcsomagok, s egyre kedveltebbek a kókuszos, vajkaramellás, rumos meggyes, és más ízesítésûek is. Ezek mellett még igen finomak a csokoládé-, mogyoró- vagy trüffelkrémmel töltött,. a kézi marcipános, aszalt gyümölccsel dúsított termékek is. Tavaly a magyar háztartások 73 százaléka vásárolt legalább egyszer szaloncukrot. A GfK Piackutató Intézet felmérésébõl az is kiderül, hogy a kisebb településeken jóval több szaloncukrot vettek az emberek, mint a nagyvárosokban. A felmérés a korosztályokra is kiterjedt, miszerint a 30-45 évesek között a legnagyobb a csábítás, közülük vesznek a legtöbben szaloncukrot, míg az idõsebbek kevesebb csemegét vásárolnak. A havi nettó 80 ezer forintot meghaladó jövedelemnél többel rendelkezõk az átlagos mennyiségnél több szaloncukrot vásárolnak. Ahol gyerek van azonban, ott általában több édesség fogy, nagyobb a kísértés. A kutatás adatai szerint a 14 évesnél kisebb gyerekeket nevelõ családok aránya országosan 31 százalék, s rájuk jut a vásárolt szaloncukor-mennyiség csaknem 40 százaléka. ---------------------------------------------
Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.
Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.
A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.
Íme, a recept:
Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat. |
|