Mézeskalács
2005.12.08. 12:36
Itt a karácsony a nyakunkon. Megpróbálunk hétről-hétre olyan étel, ital, süti recepteket összeválogatni, amelyek nem csak gasztronómiai örömöt okoznak az ünnepi készülődés közepette, hanem ajándéknak, ajándék kísérőnek is pompásak.
Mézeskalács
Szerintem ez a legklasszikusabb karácsonyi ajándék. Nagyon finom, nagyon mutatós és sütéskor isteni illatok járják át a konyhát. 45dkg liszt 25dkg porcukor 1kk szódabikarbóna, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, (ez egy hagyományos fűszerösszeállítás. ánizzsal és kardamom maggal megbolondíthatjuk. Nagyon kellemes mézes süti fűszerkeverékeket árulnak már, lehet kísérletezni) 1cs vaníliás cukor 15dkg méz 3db tojás
Elkészítése nagyon egyszerű: először összekeverjük a száraz hozzávalókat (jó alaposan, hogy a fűszerekből mindenhova jusson), majd összedolgozzuk a folyékony dolgokkal. Egy éjszakát állni hagyjuk. Lisztezett deszkán 2mm vékonyra elnyújtjuk a tésztát, formával kiszúrjuk. A sütőlapot megvajazzuk, lisztezzük, vagy egyszerűen sütőpapírral (a legjobb találmány) leborítjuk. A mézeskalács kezdeményeinket ne rakjuk nagyon szorosan egymás mellé, mert sütés közben megdagadnak és összeragadhatnak. A tetejüket tojássárgával megkenjük, (ha dióval, mandulával szeretnénk díszíteni, akkor most helyezzük rá, ha tojásfehérje és porcukor keverékével, sütés után) 175 fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük.
|
|